Białka odgrywają w organizmie mnóstwo ról. Dostarczają energii, pomagają zwalczać toksyny, transportują wiele różnych substancji a także są budulcem tkanek.

Dostarczanie białka z żywnością jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Ilość białka u dorosłego człowieka zawiera się w przedziale 10-14 kg, a co najmniej 300 g ulega wymianie w ciągu doby. Służą one do odbudowy zużywających się tkanek i są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów oraz enzymów. Ponadto wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych a także są nośnikiem witamin i składników mineralnych. Wpływ białka na organizm jest znaczący. Niedobór białka powoduje zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, ogranicza odbudowę tkanek a ponadto zmniejsza odporność na wszelkie choroby oraz utrudnia gojenie się ran. Dodatkowo zaburza procesy myślowe i funkcjonowanie mózgu.
Z kolei zaś nadmiar białka w diecie też nie jest wskazany, dlatego iż niewykorzystany azot, który przetwarzany jest w mocznik i amoniak obciąża nerki i wątrobę. Przyjmowanie białek w zwiększonej ilości może przyczyniać się także do powstawania osteoporozy. Zwiększa się również ryzyko kamicy nerkowej.